Olemme laiskoja kauppiaita! PK-yrittäjät - tulkaa apuun!

Kannattaa uhrata pieni hetki oheisen kuvan tarkasteluun. Viimeisen kymmenen vuoden aikana Suomen vienti on romahtanut sekä absoluuttisesti mitattuna että

suhteessa moneen muuhun maahan – mm Ruotsiin. Viimeisestä hyvästä vuodesta 2006 meidän vientimme on laskenut n 30%. Ruotsin vienti on toipunut nopeasti ja kasvanut 20%. Kuilu näyttää repeävän koko ajan isommaksi!

Helppo selitys on tietysti syyttää tästä Nokiaa. Tämä tietenkin onkin osaselitys. Mutta kovin lohduttava se ei ole. Varsinkaan, jos johtopäätös on, että eipä tässä sitten auta muu kuin odotella aggressiivisesti, että uusi Nokia pulpahtaa esille jostakin.

Jos asiaa yrittää ymmärtää syvällisemmin, niin paljastuu, että meidän vientimme on vain noin sadan yrityksen varassa! Tässä linkki Suomen Kuvalehden hyvään artikkeliin asiasta (lukeminen vaatii rekisteröitymisen). Tällainen viennin keskittyminen on riskialtista ja se potkaisee lujaa – erityisesti silloin, jos näistä muutamista viennin vetureista useampi alkaa piiputtaa samaan aikaan. Juuri kuten meillä on käynyt.

Vastaava viennin rakenne on muutamissa muissa Euroopan maissa. Mm Ranskassa, jossa nähdäänkin saman tyyppisiä ongelmia kuin meillä. Sen sijaan esimerkiksi Ruotsi ja Saksa ovat kyenneet luomaan paljon monipuolisemman vientisektorin. Tästä on kaksi ilmeistä hyötyä. Ensinnäkin mitä monipuolisempi on vientisektori, sitä vikasietoisempi se tietenkin on. Toisekseen, kun suuri joukko yrityksiä ponnistelee voimakkaasti päästäkseen vientimarkkinoille, niin kyllä sieltä sitten niitä uusia nokioitakin tulee.

Ruotsi ja Saksa ovat hyviä esimerkkejä meille – ovathan ne kumpikin korkean koulutus- ja kustannustason teknologisesti edistyneitä maita, joilla on pitkälti samat vahvuudet ja heikkoudet kuin meilläkin.

Olen viime vuodet ponnistellut auttaakseni suomalaisia start-upeja ja PK-yrityksiä pääsemään nopeaan kasvuun ulkomailla. Olen kirjoittanut tästä tiiviin artikkelisarjan. Klikkaa tästä, jos haluat perehtyä siihen tarkemmin.

Luonnollisesti haen koko ajan hyviä yrityksiä, joilla on nälkää, kunnianhimoa ja sisua lähteä hakemaan vientimarkkinoilta se, mikä meille siellä on tarjolla! Jaan mielelläni kokemuksia ja näkemyksiä, ja olen käytettävissä isompiinkin hankkeisiin aina kun hyvä ’match’ löytyy.

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>