Vähän rennompaa välillä - Sail now, work later

Minua on pitkään harmittanut se, että veneiden lyhytaikainen vuokraaminen on aivan mielettömän kallista. Avomallisesta pienestä kalastuspurkista saa helposti pulittaa 140€ päivä - käteiskaupalla. Ja miten vaikeaa se lopulta onkaan. Pitää kysellä ja säätää. Eivätkä yksityiset veneharrastajat ole edes kovin kiinnostuneita vuokraamaan veneitään muille. Rakkaita kun ovat. Niin, ja vakuutukset taitavat sulkea pois kaiken tällaisen yksityisen vuokraustoiminnan.

Venekuume kävi aivan liian kovaksi ja kun kerran kokeiluyhteiskunnassa eletään, päätin kokeilla, että onko sitä kysyntää, jos ihan itse alkaisin tähän toimeen. Itse pitäisin venettä ja kun en sitä käytä, joku muu voisi olla iloinen sen käyttömahdollisuudesta. Vaikka Suomen saaristo on varmasti maailman kauneimpia paikkoja, ei se ole sitä kuin muutaman viikon vuodessa. Ja muulloin ei minua oikein tahdo ulkosalle saada. Tein siis ensin olosuhteiden muutoksen siirtämällä matkalaukkuni Juha Vuorisen ja Samuli Edelmannin innoittamana Maltalle.

Pienen etsiskelyn jälkeen löysin hienon ja hyvin pidetyn yksilön joka ei kaipaisi kuin pikkaisen timpurinkin taitoihin taipuvia kätösiäni. Kun sain veneen tammikuun alussa asialliseen kuntoon, alkoi kesäkauden raivoisa odottelu. Muutama kylmä Siperian ilmavirtaus sai minut jo melkein luopumaan toivosta ja tulevasta kesästä. Täällä nimittäin joka ikkunasta vetää ja lattiat ovat jääkylmät - melkeinpä jopa kondenssiveden peitossa. Ihmettelen vaan, että mikseivät poloiset maltalaiset ota auringosta lämpöä ja johda sitä vaikka 5 cm:n kipsivalussa kiertävään putkistoon. Aurinko kun paistaa lähes tulkoon aina ja sähkön hinta on tuplat Suomesta. Jos sataa, niin sade tulee yöllä. Ideaalia! Kun katsoo uusiutuvan energian käytön tilastoja, löytyy Malta suunnilleen viimeiseltä sijalta. Taitaa Libyasta lehmänkauppoina saatava edullinen öljy ja nyttemmin kaasu olla siihen osittain syyllinen. Asia kuitenkin kerrallaan, ehkäpä tämä aurinkolämmitys on sitten seuraavan kokeiluni aihe.

Takaisin veneilyyn. Aloin kysellä vakuutuksia ja hiljalleen valkeni miksi ne vuokraveneet ovat niin juutaksen kalliita. Yhden yhtäkään vakuutusyhtiötä en Maltalta löytänyt, joka olisi suostunut tällaiseen hämärään peer2peer vuokraustoimintaan. Apuna minulla oli vieläpä vakuutusbrokeri joka pakotti kirjoittamaan raamatun verran tekstiä veneen spekseistä. Vaikka Maltan talous kasvaa kohisten ja hallituksen budjetti oli viime vuonna runsaat 300 miljoonaa ylijäämäinen ei siitä ainakaan innovatisuutta voinut kiittää. Vinkkini laajentumisesta jakamistalouteen otettiin kiitollisena vakuutusyhtiöissä vastaan, mutta eipä se tilannettani muuttanut. Jospa liputtaisin veneen suomalaisten veneveropakolaisten tapaan naapurivaltioon? Afrikan valtioista tuskin löytyisi asiallista vakuutusyhtiötä joten päätin käyttää tunnettuja kieliä Googlessa. Löytyihän sieltä lopulta yritys, joka oli valmis tarjoamaan vakuutusta "bareboat charter" -tyyppiseen toimintaan. Yllätys oli suuri, kun tämä yritys toimi jenkeissä ja oli silti valmis vakuuttamaan yksityiset liiketoimeni Maltalla autuaaksi tekevään 2000 dollarin vuosihintaan. Jotain on pakko löytyä lähempää.. Pari tuskaista tuntia myöhemmin tuli vastaan heikosti Google-optimoitu sivusto - EIS Saksasta. Miten mahtavaa, olivat valmiita vakuuttamaan miehistön jopa tyrän ja ruokamyrkytyksen varalta! Hintakaan ei ollut järjetön, 850€. Luulisi tämän saksalaisen vakuutuksen toimivan, jos sitä joskus sattuisi tarvitsemaan.

Miten tekisin vuokraamisesta helppoa? Inhoan sitä että pitää kysellä ja odottaa vastauksia. Iltaisin kun on aikaa surffailla ei pahemmin enää kannata kenellekään soitella ainakaan hinnoista neuvotellakseen. Vuokraajat kun ovat pääsääntöisesti yrityksiä. Yksi ratkaisu on mennä mukaan valmiiseen vuokrajärjestelmään, joka tarjoaa buukkauksen sekä maksutransaktiot, mutta 20-40 prosentin komissio paisuttaa vuokrahintoja aivan liikaa. Ja niitähän yritin alun perin välttää. Palasista voi kukin kuitenkin koota oman buukkaus- ja maksujärjestelmänsa, joten sellaisen tekemisestä voisi jopa jotain oppiakin. Hyvistä raaka-aineista rakennettu järjestelmä valmistui alkuviikosta ja nyt vain odottelen onko kokeiluluonteinen lähestymiseni sellainen, että osuin oikealle hehtaarille. Vai käykö niin hullusti että olen liian nopeasti ylibuukattu enkä enää itse pääse purjehtimaan tänä vuonna?!

Katso itse miten onnistuin: http://rentoboat.com , http://facebook.com/RentoBoatGelene

Kirjoittaja Antti Heikkilä on bgator yrityksen toimitusjohtaja ja intohimoinen purjehtija.

 

Kirjoita vastaus

  • (ei julkaista)

XHTML: Voit käyttää näitä tägejä: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>